Online Fotocursussen

Bevorder je creativiteit en leer nieuwe technieken

Eind maart gaan 3 online cursussen van start. Op 29 maart begin ik met de Online Cursus Creatieve Macrofotografie Basis (maandagavonden om de 2 of 3 weken). Een dag later – opdinsdagavond dus – begint de Online Cursus Creatieve Macrofotografie voor gevorderden. Op woensdagavonden kun je vanaf 31 maart meedoen aan de Fotografie cursus Creatieve Technieken. Alle curusussen bestaan uit 6 online lessen en hebben 2 of 3 weken ruimte tussen de bijeenkomsten, zodat je voldoende tijd hebt om te fotograferen. De vaak verrassende opdrachten dagen je niet alleen uit in je creativiteit, maar ze stimuleren je ook om lekker buiten te gaan fotograferen. Na afloop van elke cursus krijg je een tutorial. De fotobesprekingen zijn in alle online curussen een belangrijk onderdeel van de lessen. Maar natuurlijk krijg je ook duidelijke uitleg en instructies over hoe je dingen moet aanpakken.

1 Online Cursus Creatieve Macrofotografie (basis)     29 maart – 28 juni 2021

2 Online Cursus Creatieve Macrofotografie voor gevorderden;     30 maart – 29 juni 2021

3 Creatieve Technieken: highkey, lowkey, beweging & silhouetten     31 maart – 30 juni 2021

Creatieve macrofotografie in een collage

Online Cursus Creatieve Macrofotografie (basis)

 • 29 mrt 2021 – 28 jun 2021
 • 6 online lessen via ZOOM-verbinding
 • 295,-
 • 3-6 deelnemers
 • Om de 2 en 3 weken op maandagavond 29/3, 12/4, 26/4, 17/5, 14/6 en 28/6
 • Met fotobesprekingen en inspirerende opdrachten
 • Inclusief tutorial om alles nog eens na te lezen

                    BOEKEN (je wordt omgeleid naar Fotoreizigers.nl) 

Vlinders en bloemen zijn geliefde onderwerpen in de macrofotografie, hier een dambordvlinder op een distel

Leg een gedegen basis in creatieve dichtbijfotografie deze lente en voorzomer

Leer stap-voor-stap de technieken van de macrofotografie en verken de creatieve mogelijkheden onder leiding van de ervaren macrofotograaf Lex van den Bosch met de cursus macrofotografie. In 6 online video-bijeenkomsten over een Zoom-verbinding. Elke keer krijg je een heldere presentatie over een nieuw onderwerp, een inspirerende opdracht en een uitgebreide fotobespreking over de ingeleverde foto’s.

Belangrijke onderwerpen in de macrofotografie als lichtgebruik, kleurgebruik, achtergrond, scherpstellen en texturen en materialen krijgen – doordat ze per bijeenkomst worden behandeld – ook echt de aandacht die ze verdienen. Je wordt veel gestimuleerd om naar buiten te gaan. In je tuin, op het balkon, in een nabij gelegen park of verder weg in het veld. Wil je naderhand nog eens nalezen wat er in de lessen is verteld, dan kan dat in de bij deze macrofotogarfiecursus behorende tutorial in PDF-formaat.

Programma online cursus macrofotografie

6 maandagavonden van 19.30 – 21.30

Les 1: Introductie in de macrofotografie

In de introductieles krijg je een volledig overzicht van wat er allemaal komt kijken bij macrofotografie en welke apparatuur je kunt gebruiken. Ook staan we uitgebreid stil bij wat macrofotografie zo bijzonder en anders maakt dan andere genres in de fotografie. Tussendoor is er veel ruimte voor vragen. Na afloop krijg je de eerste opdracht mee.

Les 2: Scherpstellen, scherptediepte en achtergrond

Na de fotobespreking krijg je in deze les alle ins en outs te zien van hoe je met scherpte kunt omgaan in de macrofotografie. Zowel technisch als creatief. Hoe dichterbij je komt bij je onderwerp, hoe kleiner de scherptediepte wordt en hoe groter de verschillen in scherpte worden in je foto. Deze scherpteverschillen kunnen soms lastig zijn, maar je kunt ze juist ook creatief toepassen in je foto’s door je achtergrond volledig te laten vervloeien. Tot slot krijg je een nieuwe opdracht mee.
selectief gebruik van onscherpte in de macrofotografie bij zeewier
selectief scherpstellen op sterke vorm bij open diafragma

Les 3: Lichtgebruik, contrasten en invullen

Richting en ‘kwaliteit’ van het licht zijn in de macrofotografie misschien wel nóg belangrijker dan gewoonlijk. Doordat je zo dicht op de materialen zit met je lens, kun je geweldig spelen met glans, transparantie en tegenlicht. Ook loop je al snel tegen (te) grote contrasten aan. Hoe je hier – technisch en creatief – mee kunt omgaan, en hoe je het licht naar je hand kunt zetten in de macrofotogafie leer je in les 3. Uiteraard mét opdracht en mét fotobespreking.

Les 4: Kleurgebruik in de macrofotografie

Doordat je in de macrofotografie een miniem stukje van de wereld in je kader uitsnijdt, kun je zeer selectief met kleur omgaan. Bovendien kunnen – door de zoeker – onopgemerkte felle kleuren op de achtergrond je beeld ook snel bederven. Met een presentatie en een opdracht gaan we in deze les uitgebreid aan de slag met je fotografische kleurenpalet. En natuurlijk bespreken we de opdrachtfoto’s over licht van de vorige keer en krijg je een kleurenopdracht mee.

Les 5: Lijnen, structuren en textuur in het dichtbijbereik

Ook in het dichtbijbereik kun je op zoek gaan naar lijnen en structuren om je foto kracht te geven. Wat komt daar zoal bij kijken in de close-upfotografie, welke software kun je gebruiken voor eventuele nabewerking, en welke onderwerpen lenen zich goed om met lijnen en structuren te werken? Na de fotobespreking gaan we daar mee aan de slag.
Het zoeken naar krachtige vormen loont in de dichtbijfotografie
structuren en texturen laten zich in close-up fraai fotograferen

Les 6: Eindbespreking en speciale technieken

In de laatste les bespreken we uitgebreid de foto’s van de vorige opdracht en evalueert Lex met elke deelnemer het gemaakte werk uit de opdrachten. Ook is er ruimte voor vragen. Tot slot geeft Lex een korte presentatie over speciale technieken als focusstacking.

Praktische Informatie

 

Elk type camera

In mijn blog over hoe te beginnen met macrofotografie lees je van alles over apparatuur en hulpmiddelen die je kunt gebruiken in deze cursus macrofotografie. Je kunt meedoen met elk type camera, voorwaarde is wel dat je dichtbij kunt scherpstellen.

 

Niveau

De online cursus met praktijopdrachten is geschikt voor beginnende en licht-gevorderde macrofotografen. Gevorderde macrofotografen zullen bij introductieles 1 veel tegenkomen wat ze al weten. Bij de vervolglessen is wat meer ervaring geen bezwaar. Heb je de basiswintercursus macrofotografie gevolgd, dan kun je beter meedoen aan de vervolgcursus voor gevorderden.

IK WIL DEZE CURSUS BOEKEN (je wordt omgeleid naar Fotoreizigers.nl) 

 

 

Online Cursus Creatieve Macrofotografie voor gevorderden

 • 30 mrt 2021 – 29 jun 2021
 • 6 online lessen via ZOOM-verbinding
 • 295,-
 • 3-6 deelnemers
 • Om de 2 en 3 weken op dinsdagavond 30/3, 13/4, 27/4, 18/5, 15/6 en 29/6
 • Met fotobesprekingen en inspirerende opdrachten
 • Inclusief tutorial om alles nog eens na te lezen

                    BOEKEN (je wordt omgeleid naar Fotoreizigers.nl) 

macrofotografie van insecten is echt iets voor gevorderde macrofotografen

Creatieve dichtbijfotografie: inspiratie en opdrachten voor buiten

In de online macrofotografie cursus gaan we een stapje verder dan in de basiscursus. Zaken als kleur, achtergrond, scherptediepte, licht, structuren en creatief gebruik van onscherpte zijn nu geen hoofdonderwerp meer, maar ga je creatief toepassen in leuke en inspirerende opdrachten. Met het zomerseizoen voor de boeg, ga je naar buiten om planten en dieren te volgen. In je tuin, op je balkon, of verder weg van huis, dat kun je zelf bepalen. Om de twee en drie weken – de tussenpozen zijn niet gelijk – komen we digitaal samen. Voor een uitgebreide fotobespreking, een nieuwe foto-opdracht en een presentatie over een volgend onderwerp. Je hoeft beslist geen zeldzame soorten te scoren – al mag het natuurlijk wel – het gaat om het maken van interessant beeld. Dat kan net zo goed met een lieveheersbeestje op je balkon. Doe mee, we gaan er een lente en (voor)zomer vol fotoplezier van maken!

Programma online cursus macrofotografie voor gevorderden

6 dinsdagavonden van 19.30 – 21.15

Les 1: Macrofotografie met een verhaal + opfrispresentatie macrofotografie

Na de introductie beginnen we de les met een korte opfrispresentatie over het gebruik van scherpte, licht, kleur en structuren in de macrofotografie. Daarna bespreekt Lex het maken van een dichtbijverhaal, waarin zijn balkonvriend – lieveheersbeest Jaap – de hoofdrol speelt. Tussendoor is er veel ruimte voor vragen. Na afloop krijg je de eerste opdracht mee.

Les 2: Welke plant is interessant?

Na de fotobespreking gaan we aan de slag met een kleine plantenstudie. Close-up-foto’s van planten kunnen namelijk prachtige beelden opleveren. Lex zal hier ook een korte presentatie over houden. Daarbij zullen we het niet alleen zoeken in kleur en structuur. Tot slot krijg je een nieuwe opdracht mee.

Les 3: Pasteltinten en zachte, vloeiende kleuren maken

Na de fotobespreking staat in deze les staat het fotograferen met zachte, lichte tinten centraal. Wanneer ga je op pad, en wat moet je doen in het veld om met pasteltinten te kunnen fotograferen? En hoe ga je om met scherpte en scherptediepte? Aan het eind van de les wordt de opdracht besproken.

Les 4: Kleine beesten van dichtbij fotograferen

Mooi al die foto’s van vlinders, amfibieën en insecten, maar hoe lukt het je om ze van zo dichtbij op de foto krijgen? Zonder de beesten geweld aan te doen? In deze les ga je daar over horen (en zien). En natuurlijk bespreken we de opdrachtfoto’s van de vorige keer en krijg je na afloop een opdracht mee.

Les 5: Highkey, lowkey in het dichtbijbereik; van fris en lichtvoetig tot zwart en zwaar

In de macrofotografie is het een genot om met een palet van uitsluitend heldere en frisse tonen te spelen. Of juist met de duistere tegenhanger: het lowkey-palet. Maar wat voor onderwerpen kun je kiezen, en wat komt er bij kijken om dit soort foto’s te maken? Een les over boeiende technieken, waarin ook weer interessante voorbeelden langskomen. Na het uitdelen van de opdracht, heb je drie weken om te experimenteren en te spelen.

Les 6: Eindbespreking en speciale technieken

In de laatste les bespreken we uitgebreid de foto’s van de vorige opdracht en evalueert Lex met elke deelnemer het gemaakte werk uit de opdrachten. Ook is er ruimte voor vragen.

Praktische Informatie

Elk type camera

In mijn blog over hoe te beginnen met macrofotografie lees je van alles over apparatuur en hulpmiddelen die je kunt gebruiken in deze cursus macrofotografie. Je kunt meedoen met elk type camera, voorwaarde is wel dat je dichtbij kunt scherpstellen.

Niveau

De online cursus met praktijkopdrachten is geschikt voor gevorderde macrofotografen. Je kunt dichtbij scherpe macrofoto’s maken en je begrijpt hoe je met lichtverlies en de geringe scherptediepte kunt omgaan. Heb je de basiswintercursus macrofotografie gevolgd, dan kun je meedoen met deze cursus.

Wil je als gevorderde fotograaf volle aandacht de basisbeginselen van de macrofotografie, dan kun je zeker ook de basiscursus macrofotografie volgen.

IK WIL DEZE CURSUS BOEKEN (je wordt omgeleid naar Fotoreizigers.nl) 

 

 

Creatieve Technieken: highkey, lowkey, beweging & silhouetten

 • 31 mrt 2021 – 30 jun 2021
 • 6 online lessen via ZOOM-verbinding
 • 295,-
 • 3-6 deelnemers
 • Om de 2 en 3 weken op woensdagavond 31/3, 14/4, 28/4, 19/5, 16/6 en 30/6
 • Met fotobesprekingen en inspirerende opdrachten
 • Inclusief tutorial om alles nog eens na te lezen

BOEKEN (je wordt omgeleid naar Fotoreizigers.nl) 

high key, low key en beweging in de fotografie; nieuwe wegen inslaan stimuleerten je creativiteit

Maak andere foto’s met creatieve technieken

Stap-voor-stap technieken aanleren om andere foto’s te maken dan je gewend bent. Dat is de insteek van deze nieuwe online-cursus highkey, lowkey en beweging. Leer situaties herkennen waar je de techniek van highkey-, lowkey-, bewegings- en silhoutfotografie kunt gebruiken voor meer variatie en speelsheid in je fotografie en sprekende resultaten.

In 6 online video-bijeenkomsten over een Zoom-verbinding krijg je elke keer een heldere presentatie over een nieuw onderwerp en een inspirerende opdracht. De ingeleverde foto’s uit de opdracht worden elke les uitgebreid besproken.

Wil je naderhand nog eens nalezen wat er in de lessen is verteld, dan kan dat in de bij deze fotografiecursus behorende tutorial in pdf-formaat.

Programma online cursus creatieve technieken

6 woensdagavonden van 19.30 – 21.15

Les 1: Highkey fotografie met lichte onderwerpen (woensdag 31 maart)

Highkey-foto’s – beelden waar vooral lichte tinten in voorkomen – hebben een geheel eigen sfeer. Maar hoe maak je dit soort highkey-foto’s, en wat moet je doen om ze zo mooi licht van toon te krijgen? In deze eerste les kun je daar alles over horen. Én zien. Na de les heb je twee weken de tijd om zelf met een opdracht aan de slag te gaan.

Les 2: Lowkey fotografie met donkere onderwerpen (woensdag 14 april)

Na de bespreking van de foto’s uit de opdracht krijg je in deze les alle ins en outs te horen over de tegenpool van de highkey-foto: het lowkey-beeld. In lowkey-foto’s komen vooral zware, zwarte tonen voor, waardoor ze vaak een enorme kracht uitstralen. In een presentatie legt Lex uit hoe je de beelden kunt maken en hoe je het resultaat kunt versterken. Tijdens de opname en in de nabewerking. Tot slot krijg je weer een nieuwe opdracht mee.
lowkey-tabletop-opname van een zwarte steen als vulkaan

Les 3: Beweging fotografen: meetrekken en meer (woensdag 28 april)

Spelen en experimenteren staan aan de basis van het fotograferen van beweging. Daarbij helpt het wel als je op weg wordt geholpen met een aantal belangrijke tips en aanwijzingen. Want waar moet je allemaal rekening mee houden als je het louter bevriezen van de werkelijkheid gaat loslaten?

Les 4: Beweging fotografen deel 2: (woensdag 19 mei)

In deze les bespreken we de resultaten van het meetrekken met een langere sluitertijd. Daarna gaan we een stap verder. In deze les zul je zien dat naast het in rechte lijn meetrekken met een onderwerp, er nog veel meer valt te ontdekken in de ‘bewegingsfotografie’. Na de presentatie deelt Lex een nieuwe opdracht uit.

Les 5: Silhouetten fotograferen, belichting en contrast (woensdag 16 juni)

In deze les gaan we uitgebreid aan de slag met silhouetten en contrasten. Wanneer besluit je eens alle details uit een onderwerp weg te laten en het te reduceren tot een gitzwart silhouet? In deze les ga je op zoek naar het antwoord. En natuurlijk bespreken we de opdrachtfoto’s over beweging van de vorige keer.

Les 6: Eindbespreking (woensdag 30 juni)

In deze laatste les bespreken we de silhouet- en contrastfoto’s van les 5 en evalueren we kort de cursus. We sluiten af met een vooruitblik op nog meer creatieve technieken.

Praktische Informatie

Voor deze online-cursus is het nodig dat je de belichting van je camera zelf kunt beïnvloeden. Je moet dus meer of minder licht kunnen geven dan de volautomatische lichtmeting van de camera aangeeft. Dit kan op de handmatige programmastand M (manual) of door de plus-min-knop (de belichtingscompensatieknop) te gebruiken.

Voor het fotograferen van beweging met langere sluitertijden moet je de belichting kunnen verlengen met een ND-filter, een neutraal densiteitsfilter. Deze neutraal grijze filters zijn er in verschillende sterktes. Kies een filter dat ongeveer 5 stops licht wegneemt.

Niveau

De online cursus met praktijkopdrachten is geschikt voor lichtgevorderde en gevorderde fotografen. Lichtgevorderde fotografen moeten wel bereid zijn om van de automatische programmastand op hun camera af te wijken.

IK WIL DEZE CURSUS BOEKEN (je wordt omgeleid naar Fotoreizigers.nl)