Aranvallei op de sneeuwschoen

De Aranvallei is in veel opzichten een bijzonderheid; de bewoners spreken hun eigen taal, zijn gezegend met het enige nationale park van Catalonië en bezitten ook nog eens het beste skigebied van Spanje. Bovendien is er een prachtige infrastructuur met paden, routes en in de winter opengestelde berghutten.

Het is al donker als we berggids Javi ontmoeten om de plannen voor de komende dagen door te nemen. We hebben afgesproken in pinchos- en tapasbar Urtau, een plek met Spaanse hapjes op niveau. Alleen al voor de kalfshaas en de prikkers met olijven en ingemaakte vis zou je de reis uit Nederland ondernemen. Bij een heerlijk glas Ribera del Duero bekijken we onze geplande trekking op de kaart.
We bevinden ons in het Spaanse dorp Vielha, de hoofdstad van de Aranvallei, midden in de centrale Pyreneeën. Vanaf skioord Baqueira zullen we het dal van de rivier de Ruda volgen naar Refugi de Saboredo. Vandaaruit zullen we de volgende dag de kam moeten oversteken om bij berghut Colomèrs te komen. Vooral de passage over de Tuc Gran de Sendrosa heeft Javi’s aandacht, want door de enorme hoeveelheid sneeuw kan het daar wel eens lastig zijn om boven te komen.

 

Op de sneeuwschoen door de Aranvallei
De laatste meters naar de col. © Lex van den Bosch

Bergdorp Bagergue
Maar eerst zullen we nog een nacht doorbrengen in de herberg van Bagergue, een fraai en hooggelegen bergdorpje met slechts zestig inwoners. Ze wonen in natuurstenen huizen met leien daken. Ook de Romaanse kerk is opgetrokken uit de gesteenten van het omringende landschap. Net als veel andere Romaanse kerken in de vallei heeft hij een karakteristieke achthoekige klokkentoren.

Grootste skigebied van Spanje
Lang voordat de eerste zonnestralen het kunnen beroeren, hebben we het dorp de volgende ochtend al verlaten. We zijn op weg naar het afzetpunt bij Baqueira Beret, het mooiste skigebied van Spanje, dat met 153 pistekilometers en een liftcapaciteit van bijna zestigduizend personen per uur ook meteen het grootste skidomein van het land is. Veel meer dan een glimp vangen we echter niet op van het favoriete skioord van de Spaanse koninklijke familie. Als we onze lawinepiepers en ………… (lees het hele artikel in Hike & Trekking van december 2015).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *