Skiën in het ‘Klein Siberië’ van Tsjechië

Het Ertsgebergte telt uitzonderlijk veel vorstdagen per jaar en werd in het verleden zelfs wel Klein Siberië genoemd. Geen wonder dat er tegenwoordig fanatiek geskied wordt, meestal zelfs tot half april. Nu Klínovec, het hoogste skigebied in de regio, onlangs is uitgebreid met een drie kilometer lange rode piste, wordt een wintersportvakantie in het grensgebergte met Duitsland aantrekkelijker dan ooit. Genoeg reden voor SNOW om op onderzoek uit te gaan. En passant pakten we het intieme miniskigebiedje van Kliny en de prachtige stad Karlsbad nog even mee.

Met 1244 meter is de Klínovec, de hoogste top, niet huiveringwekkend hoog, maar dat kan in de winter wel vaak gezegd worden van de temperaturen in het Ertsgebergte. Het aantal vorstdagen is er zelfs zo hoog dat het grensgebergte tussen Duitsland en Tsjechië in de achttiende eeuw wel Klein Siberië werd genoemd. Vandaar dat het skiseizoen er normaal gesproken zo’n vier en een halve maand duurt. En dat is natuurlijk goed nieuws voor een skigebied dat relatief dicht bij ons land ligt.
Veel meer dan zevenhonderd kilometer hebben we niet op de teller als we in Jáchimov aankomen. Het voormalige mijnwerkersstadje aan de westkant van het Ertsgebergte blijkt verrassend dichtbij te zijn. En we kijken onze ogen uit. Alles is anders dan we gewend zijn in de Alpen. In Jáchimov geen houten chalets met opschriften als ‘Erica’ of ‘Alpenrose’ in krulletters, maar robuuste betonnen hotels met namen als Curie, Behounek en Radium Palace. En hoewel het ouderwets of verjaard zal overkomen, gaat het om meer dan vergane glorie. Als je het juk van de alpenhuttenromantiek eenmaal hebt afgeschud, blijk je namelijk van deze ongestylede jaren-zestig vintage te kunnen gaan houden.

skiën reisverhaal reisfotografie

Bijzonder skioord
Ooit, bijna vijfhonderd jaar geleden, werd er zilver gevonden in Jáchimov, en groeide de nederzetting uit tot de tweede stad van de Bohemen. Tegenwoordig wonen er niet veel meer dan drieduizend zielen. Ze houden zich vooral bezig met de hotels en de daaraan verbonden kuuroorden. Maar als het aan sommige hoteleigenaars en professionals in de toeristische sector ligt, zal Jáchimov opnieuw een (bescheiden) transitie doormaken. Het op 600 meter hoogte gelegen dorp ligt op slechts drie kilometer van Klínovec, het hoogste skigebied van het Erstgebergte, dat onlangs is uitgebreid met een drie kilometer lange piste en een hypermoderne stoeltjeslift met oranje overkapping. En de eerste successen zijn al geboekt. Niet alleen rijdt er een gratis skibus op en neer naar Klínovec, er zijn ook al afspraken gemaakt met het aangrenzende skigebied van Fichtelberg, aan de Duitse kant van het Ertsgebergte. Zo zijn er meerdaagse passen te koop die voor beide gebieden geldig zijn, rijdt er een bus op en-en-neer en zijn er plannen om de twee skigebieden ook met een lift aan elkaar te schakelen.
Over de inktzwarte bladzijden uit Jáchimovs geschiedenis…..(de volledige tekst is te lezen in SNOW, december 2015)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *