Welk statief moet ik kiezen voor macrofotografie?

macrofotografie met of zonder statief

 

Voor Macrofotografie heb je algauw een statief nodig. Maar wat voor eisen moet je aan een statief stellen als liefhebber van macrofotografie? En wat als je al een statief hebt? In deze fotoblog zet ik de opties voor je op een rij.

Optie 1: Ik wil een statief vooral voor macrofotografie gebruiken

Als je naast je macrofotografie weinig of geen andere fotografie met statief doet, dan heb je geen statief nodig dat hoog instelbaar is. Ooghoogte – of wat lager – is meestal voldoende, al zal je wel eens een te hoog zittend boomkikkertje uit de hand moeten fotograferen. Je zou dan een statief kunnen overwegen dat helemaal plat op de grond kan worden geplaatst (door de poten in spreidstand te zetten), en dat een middenzuil heeft die horizontaal kan worden gekanteld. Dan kom je bijvoorbeeld uit op een Gitzo 2541 EX (waarschijnlijk alleen nog tweedehands) of een Manfrotto 190 GO!. Zonder statiefkop wegen ze beide net iets minder dan 1,7kg.     

Optie 2: Ik heb al ’n statief, dat gebruik ik ook voor andere soorten fotografie

Als je al een statief hebt, dan zou ik eerst eens uitproberen hoe het bevalt als je macrofotografie gaat doen. Kijk ook of het een middenzuil heeft, en of je deze eventueel om kunt draaien. Vaak kan dat namelijk, ook bij een goedkoper merk als Sirui. Je moet dan wel eerst het schijfje (waar een haakje aan zit om een gewicht aan te hangen voor extra stabiliteit) van je middenzuil af draaien. Eenmaal omgedraaid kun je met de camera op z’n kop dicht bij de grond macrofoto’s van bijvoorbeeld paddenstoelen maken. Typisch zo’n onderwerp waarbij je graag laag wilt gaan. Kijk ook wat voor kop er op je statief zit, en of je deze handig vindt voor macrofotografie. Je kunt deze eventueel vervangen door een kop die je beter bevalt. Misschien wel een balhoofd. Probeer met een wat langere wandeling ook uit of je het statief uiteindelijk niet te zwaar vindt.

De haak onderaan de middenzuil van je statief kun je er vaak afdraaien.
De haak onderaan de middenzuil kun je er vaak afdraaien.

Optie 3: Ik wil een allround statief kopen

De lastigste optie. Denk goed na waar je statief allemaal voor moet gebruiken. Uiteraard moet het statief stevig genoeg zijn om al je camera-lens-combinaties te kunnen dragen. Het gaat hierbij vooral om gewicht en draagvermogen. Als de poten van het statief niet in spreidstand gezet kunnen worden, kies dan voor een statief met een omkeerbare middenzuil. Bedenk ook dat een middenzuil erg handig is om even snel je statief iets hoger te zetten als je een portretje wilt schieten van iemand. Als je eerst aan drie poten moet gaan morrelen, duurt het een eeuwigheid totdat je verder kunt met fotograferen. En misschien wil je ook wel hoog kunnen. Best kans dat je al met al op een statief uitkomt waarmee je niet laag bij de grond kan komen met je camera. In dat geval is een extra Gorillapod iets om te overwegen. 

Met een omgedraaide middenzuil kun je met een staief laag vanaf de grond fotograferen
Bij sommige statieven kun je de middenzuil omdraaien.

Gorillapod voor laag bij de grond

Een Gorillapod kan best een handige oplossing zijn als je zonder statief vlak boven de grond wilt fotograferen. Een Gorillapod is zo licht, dat je eigenlijk nooit voor het dilemma komt te staan of je hem meeneemt of thuis laat. Voordeel is ook dat je hem helemaal plat op de grond kunt spreiden, een eigenschap waarmee hij de meeste statieven lang en breed verslaat. Met een klein balhoofdje erop kom je maximaal tot zo’n 30 centimeter hoogte. En dat is gelijk het nadeel van de Gorillapod. Als je hoog wilt, gaat het niet. Of er moet telkens een paal of boompje staan, waar je hem omheen kunt laten klauwen. Een Gorillapod is dus (opnieuw) één groot compromis.

Áls je er een koopt, zorg er dan wel voor dat je een stevige Gorillapod koopt. Want ze zijn er in verschillende klassen. Voor een spiegelreflex zit je algauw aan de 5K-versie vast, de duurste helaas, die een draagvermogen van 5 kilo zou hebben. Maar neem dit door fabrikant Joby opgegeven draagvermogen maar met een korreltje zout: een 3K-model doet een camera-lens-combinatie van 1,7 kilo algauw inzakken, waarmee hij zijn doel natuurlijk volkomen voorbij schiet. En daarbij spreek ik uit eigen ervaring. Ook een deelnemer die ik een keer mee had met een fotoreis macrofografie kwam met een Nikon (met APS-formaat-sensor) en een F2.8 macrolens uit op een 5K-variant. De fotowinkel waar ze haar setje mee naartoe had genomen, had haar goed geholpen. Probeer je camera-lens-combi dus eerst uit voor je zo’n Gorillapod aanschaft.

Met een Gorillapod kun je macrofotografie vanaf de grond beoefenen
Macrofotografie vanaf een 5K-Gorillapod in spreidstand.

Meer macrofotografie

Meer lezen over macrofotografie? Of ben je misschien op zoek naar een cursus Macrofotografie? Kijk dan eens of de online cursus creatieve macrofotografie voor beginners en half-gevorderden wat voor je is. In de blog macrofotografie, hoe begin ik, help ik je op weg met een overzicht over apparatuur. Van voorzetlenzen, tot omkeerringen en van macrolenzen tot balgjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *